3:19 π.μ.

Ο διεθνής χαρακτήρας των τοπικών πρωταθλημάτων

Αναρτήθηκε από Γραφ(ε)ι(κ)οκράτης

Σάββατο μεσημέρι κοντά 3. Στο συνθετικό χλοοτάπητα του δεύτερου γηπέδου των αθλητικών εγκαταστάσεων του Μεσολογγίου παρατάσσονται οι παίχτες του Αστέρα Μεσολογγίου, οι οποίοι ως γηπεδούχοι χαιρετούν έναν προς ένα το διαιτητικό τρίο και τους φιλοξενούμενους του Α.Ο Άνω Κερασόβου. Οι 60 περίπου φίλοι του ποδοσφαίρου και των ποδοσφαιρστών που βρίσκονται στην εξέδρα διακόπτουν τις όποιες συζητήσεις και στρέφουν τα βλέματα τους στον αγωνιστικοό χώρο χειροκροτώντας τους 22 παίχτες.

Ο διαιτητής σφυρίζει και ο αγώνας ξεκινά. Τα πρώτα λεπτά κυλούν αναγνωριστικά και δίνουν μια πρώτη εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον στο πρώτο μισό του ματς. Οι γιόμες διαδέχονται η μία την άλλη και η κατάληξη που έχουν γενούν στον κόσμο την ελπίδα ότι θα χτιστεί το στέγαστρο που τόσο ανάγκη είχαμε να μας προστατέψει από τον ήλιο. Το ενδιαφέρον δεν αργεί να κεντρίσει το δεκάρι των γηπεδούχων (απ' αυτά που λέμε παλιάς κοπής) ο οποίος όση άνεση έχει με τη μπάλα τόση δυσκολία έχει με την κοιλια του και τα κιλά του. Απ' την άλλη το Κεράσοβο δείχνει να διαθέτει αξιόλογους μεσοεπιθετικούς οι οποίοι όμως είναι καταδικασμένοι να μείνουν στη σκιά του δεξιού μπακ της ομάδας. Με μεστή εμφάνιση και με το περιβραχιόνιο του αρχηγού αναλμβάνει να οδηγήσει την ομάδα του και να τα βγάλει πέρα με τις αποφάσεις του άρχοντα της αναμέτρησης. Κοντά δέκα λεπτά αγώνα έχουν περάσει και μια υπόδειξη φάουλ υπέρ του Αστέρα τον αναγκάζει να πλησιάσει τον ρέφερι: "Κύριε, μα κύριε! Δεν ήταν φάουλ". Τα λεπτά κυλούν και οι γηπεδούχοι αποκτούν τον έλεγχο του ματς. Ο "κύριος" εξακολουθεί να προκαλεί τις διαμαρτυρίες του captain των φιλοξενουμένων και οι δύο ομάδες μ' αυτά και μ' αυτά οδηγούνται στην ανάπαυλα ισόπαλες χωρίς γκολ.

Ένα ματς φτωχό σε συγκινήσεις και φάσεις, πλούσιο όμως σε διάθεση και πάθος για τη νίκη. Ωστόσο κάτι έλειπε και ήταν η ώρα των προπονητών από τους πάγκους να αναλάβουν δράση. Και κάπου εκεί ο κόουτς του Κερασόβου κάνει την κίνηση που έμελε να αλλάξει τον ρου του αγώνα. Αποσύρει τον γιο του και βάζει στη θέση του τον πολύπειρο Ζολώτα. Παίχτης με εξαιρετικά προσόντα που μολονότι αγωνίζεται ως αμυντικό χαφ είναι ιδιαίτερα δημιουργικός στις φασαρίες και τους διαπληκτισμούς με τους συμπαίχτες του. Σπεσιαλιτέ του όμως είναι το διαολόστελμα των οπαδών. Και πρόλαβε να ξεδιπλώσει το σύνολο των αρετών του πριν καν συμπληρώσουμε 15 λεπτά αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο. Εν τω μεταξύ έχει καταφτάσει και ο πυρήνας των σκληροπυρηνικών Κερασοβιτών, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τον εξεδράτο τιμωρημένο παίχτη οπαδό αριστερό μπακ χαφ της ομάδας δίνει το δικό της χρώμα στην εξέδρα.

Η επιθετική φλυαρία του Αστέρα στην αρχή της επανάληψης δίνει τη θέση της στις φαρμακερές αντεπιθέσεις των φιλοξενουμένων. Πρώτη προειδοποίηση και η μπάλα καταλήγει άουτ. Δεύτερη επικίνδυνη κόντρα και η σηκωμένη σημαία του επόπτη ανακόπτει τους φιλοξενούμενους με οφσάιντ προκαλόντας την έκρηξη του δεξιού μπακ - αρχηγού: "Μα κύριε ήταν καθαρή η φάση". Η τρίτη φορά ήταν και η φαρμακερή. 3 επιτιθέμενοι του Κερασόβου με 2 αμυνόμενους του Αστέρα, πάσα την κατάλληλη στιγμή, ψύχραιμο πλασέ και ...0-1. Σκόρερ ο ...φοιτητής. Γιατί όπως μου 'πε και ο φίλος μου ο δάσκαλος που πήγαμε μαζί στο γήπεδο μπορεί κάποιοι να λένε ότι τα ματς κρίνουν οι προσωπικότητες, στα μέρη όμως αυτά τα κρίνουν οι ιδιότητες. Μιας και ανέφερα τον δάσκαλο να σας ενημερώσω ότι ήταν πρώην παγκίτης της ομάδας του Κερασόβου.

72 λεπτά στην αναμέτρηση και ξεκινά το δύσκολο έργο των γηπεδούχων να απαντήσουν στο γκολ του Α.Ο Άνω Κερασόβου. Στο 78' μετά από μια εναέρια μονομαχία η μπάλα καταλήγει πλάγιο. Ο επόπτης δείχνει Αστέρα και ο εξεδράτος τιμωρημένος παίχτης οπαδός αριστερό μπακ χαφ του Κερασόβου πετάγεται φωνάζοντας στον διαιτητή: "δικό μας είναι το πλάγιο ρε μαλάκα". Ο άρχοντας της αναμέτρησης συμμερίζεται την άποψη του και δίνει τη μπάλα στους φιλοξενούμενους. Στο 79' έχει κατορθώσει να πεταχτεί και η κοιλιά του εξεδράτου τιμωρημένου παίχτη οπαδού αριστερού μπακ χαφ του Κερασόβου που μιλώντας στο όνομα του κατόχου της αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Διαιτητή τω Διαιτητί: "Αφού το έδωσες σωστά δε θα σε ξαναπώ μαλάκα". Εν τω μεταξύ ο αγαπημένος μας captain - δεξιός μπακ ασθμαίνει να φτάσει στο σημείο εκτέλεσης του πλαγίου αφού πρώτα γυρνάει στον φίλο του στην εξέδρα και του λέει ότι θα πρέπει να τον περιμένει μετά τη λήξη να κάνει μπάνιο πριν επιστρέψουν στο χωριό. Ο ρέφερι υποψιάζεται πως οι κερασοβίτες επιδιώκουν να κάνουν καθυστέρηση και με ύφος αυστηρό απευθύνεται στον κουρασμένο μας αθλητή: "Κύριε!!! Πάμε πιο γρήγορα...". Ο εξεδράτος τιμωρημένος παίχτης οπαδός αριστερό μπακ χαφ ξαναπετάγεται και συναντά την κοιλιά του που όπως αναμενόταν δεν είχε προλάβει να κάτσει. Με σοβαρότητα που δεν μας είχε συνηθίσει μέχρι τότε φωνάζει στον διαιτητή: "Αν νομίζεις οτί μπορεί να πάει πιο γρήγορα είσαι γελαμένος". Το πλάγιο εκτελείται η φάση περνά, το ίδιο και τα εναπομείναντα 14 λεπτά (μαζί με τις καθυστερήσεις) και το σφύριγμα της λήξης βρίσκει παίχτες και τεχνική ηγεσία ένα κουβάρι στο κέντρο του γηπέδου να πανηγυρίζουν τη μεγάλη νίκη.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με τον αγώνα της 18ης Νοέμβρη στο Ντόνετσκ ανάμεσα στις εθνικές ομάδες Ουκρανίας - Ελλάδας είναι όντως τυχαία.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου